Teater i Norge

Teater er et verdenskjent fenomen, og det er mange tusen år siden det startet opp som en aktivitet. Til tross for TV-skjermer og filmer tilgjengelig døgnet rundt i dag, ser det ikke ut til at sjarmen rundt teater har tenkt til å gi seg med det første.

Norge har en lang historie rundt teater, og det er mange spennende gamle teatre som fortsatt kan besøkes den dag i dag.

Når det hele startetNationaltheateret i Oslo

Den offesielle starten for teater i Norge var i 1827, da den aller første teaterscenen ble åpnet. Denne scenen var å finne på Christiania Offentlige Teater. Før denne teaterscenen ble åpnet, var det bare blitt vist teater som stort sett var satt opp av utenlandske skuespillere som var på turné. Etter hvert som årene gikk, viste det seg at teater lenge skulle fortsette å være privatfinansiert. Den første søknaden til Nationaltheatret ble sendt i 1906, da teateret søkte om statsstøtte. Denne søknaden ble avslått, og det skulle gå mange år før myndighetene for alvor ble en del av finansieringen rundt teaterdrift. Dette skjedde faktisk ikke før i 1950-årene. I 1995 var det på tide med noen nye fastsatte regler rundt det å drive et teater, og det ble laget to offisielle grupper rundt teater i Norge. Den ene gruppen dekket de nasjonale teatrene som fikk 100 % statlig støtte. Den andre gruppen var landsdels- og regionsteater som fikk 70 % statlig støtte, og resten ble finansiert av regionale midler.

Kjente navn innen teater i Norge

Det er mange kjente navn innen teater i Norge, og det gjelder både skuespillere og de som har stått for driften rundt teatrene. De er alle viktige personer som har vært med på å forme teater slik det er i Norge i dag. Hvis man tenker tilbake til 1800-tallet og teatre på den tiden, vil det bli naturlig å nevne Bjørnstjerne Bjørnson. Han ble født i 1932 og døde i 1910, og i løpet av sine år gjorde han mye innen teater i Norge. Han var først og fremst kjent som en dikter, men ble etter hvert også kjent som en viktig personlighet innen teater. Han selv skrev mange bondefortellinger i tillegg til dikt og romaner og selvfølgelig skuespill. I sin tid ble han også satt til å være teatersjef både ved teatre i Bergen og i den tidens Christiania. I tillegg til Bjørnstjerne Bjørnson er det også store navn som Knut Hamsun og Henrik Ibsen som preger teaterhistorien i Norge. Det disse personlighetene har felles, er at de var kjent og fortsatt er kjent som store dramatikere i Norge.

Skuespillere i Norge

I nåtidens teater og skuespill i Norge har det også dukket opp mange navn som trolig kommer til å høres i mange år til. Mia Gundersen er kjent som både sanger og skuespiller, og hun debuterte på teater i 1987. I senere tid har hun hatt store roller i ulike teaterstykker. En mannlig skuespiller innen norsk teater som er godt kjent, er Sven Nordin. I årene 1981 til og med 1990 var Sven Nordin en av Norges mest profilerte skuespillere.